Ismerd meg a

Házirendet

A jelen házirend a Meme Múzeum Kft. (székhely: 1084 Budapest, József utca 3. III.em. 22a, Cg.: 01-09-397301, adószám: 27769919-2-42) és a Meme Múzeum Kft. weboldalán bemutatott szolgáltatást igénybe vevők jogait és kötelezettségeit tartalmazza az alábbiak szerint:

Házirend és látogatási szabályok

Tisztelt Látogató! Köszöntjük a Meme Múzeum és Látogatóközpontban!

Tájékoztatjuk, hogy Ön a múzeumba történő belépésével a házirendben foglalt szabályokat elfogadja.

A kellemes és biztonságos látogatás érdekében kérjük, tartsa be az alábbi szabályokat:

LÁTOGATÁSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A múzeum kiállítótereit, az aktuális kiállításokat, illetőleg a rendezvényeket mindenki saját felelősségére látogathatja.

A múzeum egész területén tilos hangoskodni, de nevetni, hahotázni, bazsalyogni lehet. A többi vendég látogatását zavarni és egyéb nem múzeumba illő tevékenységet folytatni, pl leforgatni a Piper Perri kanapén az eredeti filmet viszont tilos. Kérjük, a kiállítóterekben ne zavarja a többi látogatót surmósággal, mobiltelefonját némítsa le, kivéve, ha valami mókás csengőhangja van, amennyiben iphoneja van és a gyári csengőhangja van, mindenképp némítsa, mert nem akarunk a saját telefonunkhoz nyúlkálni, hogy az csörög-e.

A kiállítás csak múzeumi belépőjeggyel tekinthető meg. A jeggyel csináljon, amit akar. 

Zárási rend: Az utolsó múzeumi tárlatvezetés a zárás előtt 40 perccel kezdődik. A múzeumot az épület zárásáig kérjük elhagyni.

Állatot, növényt behozni lehet, de fegyvert vagy annak látszó tárgyat, illetve egyéb életre, testi épségre, egészségre veszélyes tárgyat, anyagot tilos behozni a múzeum területére.

Nagyobb tárgyak – pl. roller, gördeszka, bőrönd stb. – tárolását nem tudjuk vállalni, vagyis tudnánk, de nem szívesen, max borravalóért.

A kiállítótermekbe olyan méretű tárgyat, amely a többi látogatót zavarja, vagy elzárja a menekülési útvonalat tilos bevinni.

Büdös ételt és színes, cukros, ragadós italt a kiállítótermekbe bevinni, valamint fogyasztani szigorúan tilos!

A kiállítótérben tilos a kiállítási tárgyakat rongálni, az ablakpárkányra felállni, továbbá a lépcsőt rendeltetésétől eltérően használni.

A látogató köteles a Meme Múzeum és Látogatóközpont helyiségeit rendeltetésüknek megfelelően használni, a környezetet rendben tartani, továbbá óvni és az előírásoknak megfelelően kezelni az épületben található eszközöket, berendezéseket és magát az épületet is.

Rendkívüli esemény (pl.: természeti katasztrófa, tűz, bombariadó stb.) esetén a látogató köteles pontosan betartani a múzeum dolgozóinak utasításait. 

A múzeum területén elhagyott értéktárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni, a megtalált tárgyakat korlátozott ideig (max. 8 napig) megőrizzük.

DOHÁNYZÁS

A Múzeum egész területén tilos a dohányzás, elektromos cigaretta használata sem megengedett. Dohányozni a múzeum épületén kívüli területen lehetséges. A múzeum teljes területére a „1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól” törvény rendelkezései érvényesek.

Fingás

A Meme Múzeum teljes területén tilos a helyiségek tele fingása, galambok eregetése, csúzli fingok kilövése.

LÁTOGATÁS KISGYERMEKKEL

A 14 éves kor alatti gyerekek csak nagykorú felnőtt kísérővel látogathatják a múzeumot.

Az intézmény örömmel fogadja kiskorú látogatóit, ugyanakkor személyi és műtárgybiztonsági okokból a következő szabályok betartása elengedhetetlen. Két évnél fiatalabb kisgyermeket kizárólag babakocsiban, vagy a testre elől rögzített hordozóban lehet a kiállítótérbe bevinni. A babakocsit csak tolni szabad, kézben összecsukott állapotban sem szállítható. Bármely korú kisgyermek nyakban és háton való hordozása biztonsági okokból nem megengedett.

RUHATÁR

A fogas önkiszolgáló használata díjtalan és ajánlott. Kérjük, hogy szíveskedjen a ruhatárban hagyni csomagját, bármilyen méretű hátizsákját, esernyőjét és 30×40×20 cm-nél nagyobb méretű táskáját! Karon átvetett, vagy felöltött, de nedves kabátban, illetve télikabátban a kiállítások nem látogathatóak.

A ruhatárban nagyobb tárgyat — pl. kerékpárt, rollert, bőröndöt stb. — nem tudunk elhelyezni.

MEGFIGYELŐRENDSZER

A Meme Múzeum és Látogatóközpont egész területén videokamerás megfigyelő-, képrögzítő rendszer működik, a felvételt az Adatvédelmi tájékoztatónkban és a jogszabályokban meghatározott ideig tároljuk. A múzeum kiemelt értékei élőerős őrzés alatt állnak.

FÉNYKÉPEZÉS, VIDEÓZÁS

A múzeumban fénykép készítése kizárólag magáncélú felhasználásra engedélyezett sőt kifejezetten ajánlott. A múzeumban készített fényképek magáncélú személyes használattól eltérő felhasználása (pl. publikálás), valamint kereskedelmi forgalomba hozatala nem megengedett. A fotózást a látogatóknak a szabályok betartása mellett is úgy kell végezniük, hogy azzal mások látogatását ne zavarják!

TÁRLATVEZETÉS

Tárlatvezetést kizárólag a múzeum képzett múzeumi kísérői végezhetnek.

EGÉSZSÉGÜGYI FIGYELMEZTETÉS – FOTOSZENZITÍV EPILEPSZIÁS ROHAM

Az emberek nagyon kis százalékánál fényvillanások, fényeffektusok epilepsziás rohamot okozhatnak. Még olyanok esetében is, akik korábban nem szenvedtek el ilyen rohamot, elképzelhető olyan nem diagnosztizált állapot, amelynek következtében a képernyő villanó fényei fotoszenzitív epilepsziás rohamot váltanak ki. Ezek a rohamok különböző tünetekkel járhatnak: előfordulhat szédülés, változás a látásban, szem- vagy arcizom rángás, kezek-lábak görcse vagy rángása, dezorientáció, zavartság, pillanatnyi tudatvesztés. A rohamok eszméletvesztéshez vagy rángógörcshöz is vezethetnek; ennek következménye lehet elesés, illetve tárgyakba ütközés okozta sérülés. Azonnal fejezze be a látogatást és forduljon orvoshoz, ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét tapasztalja. Szülőként gondoljon erre, és kérdezze meg gyermekeit a fent említett tünetek esetleges megjelenéséről – gyermekek és tinédzserek érzékenyebbek ezekre a rohamokra a felnőtteknél. Ha Önnek vagy rokonának volt már epilepsziás rohama, konzultáljon orvosával, mielőtt játszani kezd!

Az a látogató, aki a jelen házirendet megsérti, figyelmeztetés után meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható az épületből, illetőleg ellene hatósági eljárás is indítható. A házirend megszegéséből fakadó károkért a házirendet megszegő (vagy a házirendet megszegő személyért felelős) személy felel. Amennyiben a házirend megszegése egyben jogszabálysértést is jelent, a házirendet megszegő (vagy a házirendet megszegő személyért felelős) személy viseli a jogszabályi felelősséget, őt terhelik az esetleges jogszabályi szankciók.

A házirend betartása közös érdekünk, ehhez kérjük tisztelt látogatóink szíves segítségét.

Kellemes időtöltést kívánunk és a szabályok betartásában együttműködésüket előre is köszönjük!

Budapest, 2022. Június